... i jak tu nie zrobić kolejnych ciasteczek :)
Jednak podpowiedź z termoobiegiem chyba nie jest dobra, bo ciastka wyszły mi bardzo suche, ale to może ja za długo je przetrzymałam. Jednak Tesli raczej nie będzie to przeszkadzało :)
SMACZNEGO! :)
Potrzebne składniki:
0,5 wątróbki (ja dałam 0,2 kg serduszek)
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
3 całe jajka
ząbek czosnku (nie dawałam bo gdzieś czytałam, że nie jest wskazany dla psów, więc nie chciałam ryzykować)
bułka tarta :)
Dokładny Przepis:
Wątróbkę miksujemy. Następnie dodajemy jajka, zgnieciony czosnek oraz
olej i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki, żeby otrzymać
ładne ciasto, niezbyt lejące się. Całość układamy na blaszce
wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Ciasto po wierzchu również
należy posypać delikatnie bułką tartą. Pieczemy w piekarniku w
temperaturze 190 stopni przez 30-40 min. Kiedy powierzchnia jest sucha i
zaczyna się rumienić na brzegach, wyciągamy ciasto z pieca. Kroimy na
kawałki i pozostawiamy do wystygnięcia. Po pokrojeniu należy ciastka
dokładnie wysuszyć, aby były twarde (można to zrobić na przykład w
piekarniku, ustawiając funkcję termoobiegu). Ciasteczka przechowujemy w
otwartym pojemniku w miejscu niedostępnym dla psa! Można także
przechowywać je w lodówce.
źródło: www.labteam.pl
O ja! Ale fajne! Już dawno przymierzałam się do wypróbowania tego wątróbkowego przepisu, ale właśnie też bez czosnku...
OdpowiedzUsuń